זה קורה לכל אחד מאיתנו – מישהו אומר לנו משהו שפשוט "מוציא אותנו מהכלים" כי זה נוגע בעצב חשוף ורגיש.
פעמים רבות אנחנו לא ממש יודעים מה קרה, למה כל כך התעצבנו, למה זה כל כך נוגע, מה קורה פה?
פעמים אחרות יש מצבים בהם אנחנו מרגישים קצת תלושים מעצמינו, לא מתנהגים בצורה אותנטית עם עצמינו או עם אחרים. זה בא לידי ביטוי כאשר אנחנו עושים דברים שלא מתיישבים עם האמונות שלנו ואנחנו מרגישים שאנחנו "הולכים ליד עצמינו".
לעומת זאת ישנם מצבים בחיים בהם אנחנו פורחים, אנחנו מרגישים מיצוי של הפוטנציאל האישי.
כל החוויות הללו הן חוויות חזקות ועוצמתיות, אם לחיוב ואם לשלילה. עוצמת הרגש המתעוררת במצבים אלה יכולה לאותת לנו שיש נגיעה באמונות הבסיסיות שלנו – בערכים האישיים שלנו.
אך מהו בדיוק "ערך אישי" ומה מבדיל אותו מערכים שאינם כאלה?
כולנו מכירים ערכים אוניברסאליים כגון "שלום", "אהבה", "חופש", "דמוקרטיה". קוראים להם ערכים כי הם מבוססים על אמונות מהותיות לנו התורמות לנו לחיות חיים כפי שהיינו רוצים.
אולם לכל אחד מאיתנו יש בנוסף גם אמונות אישיות בסיסיות, שדרכן אנו רואים ומבינים את העולם שלנו ושעוזרות לנו להתוות דרך ייחודית לנו. בשפת האימון אמונות אלו נקראות "ערכים אישיים". הם חלק משמעותי מהזהות האישית שלנו ותורמים תרומה משמעותית כמצפן אשר עוזר לנו במערכת קבלת ההחלטות שלנו בחיים. ערכים אישיים מהווים אבני דרך, יסודות אישיים ו"מגדל האור" שדרכו אנו מרגישים הכי "אנחנו".
כאשר אנו חיים בפועל ביום-יום עפ"י הערכים שלנו אנחנו מרגישים שלמים עם עצמנו - תחושת מיצוי הפוטנציאל האישי. מאידך, כאשר אנחנו לא חיים עפ"י הערכים שלנו אנחנו מרגישים מתוסכלים, חוסר מיצוי של הפוטנציאל שלנו, תלושים מעצמינו, מתפשרים על עצמינו.
אם נחזור למקרה מלמעלה, כשאנחנו מתעצבנים ממשהו שגורם לנו לצאת מהכלים, פעמים רבות זה יכול להעיד על משהו שפגע בערך בסיסי שלנו כגון "שלום", "שלווה", "קשר" או "שייכות"- הערך שלנו נדרס.
בתהליך אימון, שלב מציאת הערכים האישיים האמיתיים שלנו הוא לב ליבו של האימון. פעמים רבות כשאדם מוצא את הערכים האישיים שלו יש לו תחושה חזקה של "חזרתי הביתה"; הוא מבין שהוא לא יכול לוותר עליהם, כי הם מי שהוא.
תהליך האימון עוזר לנו למקד את המודעות שלנו לערכים האישיים, להיות ערים להם, לגייס אותם ביום יום וגם ללמוד איך לפרש בצורה יותר מקדמת סיטואציות בהן אנו נתקלים בקושי ביום-יום.
דוגמא לקושי: אם יש לי ערך של "אנושיות" קשה לי מאוד לעבוד במקום עבודה בו אין שיתוף פעולה בין האנשים. מקום העבודה מרגיש לי מאוד מנוקר ובודד. כאשר אני ערה לזה ומעלה את זה למודעות אני יכולה לפעול בכמה דרכים: לעזוב את מקום העבודה, ליזום מפגשים חברתיים בין העובדים כדי לשנות אווירה בעבודה ועוד... כאשר אנחנו ערים לערכים שלנו אנחנו פועלים בשדה מוכר לנו שנותן לנו ביטחון עצמי, לגיטימציה להיות מי שאנחנו וגם מעצים אותנו לנהל את הסיטואציה במקום להיות מנוהלים על ידה.
בנימה אישית: כאשר אני התגליתי לערכים שלי בתהליך האימון הרגשתי הרבה יותר "אני", הרבה פחות מנהלת על יד גורמים מבחוץ והרגשתי שיש לי הרבה יותר אופציות ויכולת לקדם את חיי.
אני מזמינה אתכם לצאת למסע לגילוי הערכים האישיים שלכם...
שרון אלמוגי MA, מאמנת אישית וקבוצתית מוסמכת (CCIL), חברת לשכת המאמנים בישראל, חברת סגל המרכז הישראלי לאימון וגישור "גומא", המתמקדת באימון אישי, אימון בארגונים ואימון בקבוצות, בעברית ואנגלית (שפת אם). פרטי קשר: sharonls@zahav.net.il, 054-3030709.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה